Beter samenwerken en diversiteit

Diversiteit

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Homogeniteit

Met regelmaat lees ik artikelen waarin het belang van homogeniteit binnen teams wordt onderstreept. Samenwerken zou beter gaan wanneer teams zo homogeen mogelijk zijn. Zo zou leeftijddiversiteit reflectie binnen reflecterende teams negatief kunnen beïnvloeden. En bijvoorbeeld etnische- of culturele diversiteit zou niet bijdragen aan vertrouwen en verbinding. Anderzijds is ook al lang en breed bewezen dat het benutten van diversiteit in teamprestaties al het verschil maakt. Vanwaar dan deze achterhoedegevechten?

Focus

In mijn perceptie draait de discussie met betrekking tot beter samenwerking en diversiteit vooral om focus. Enerzijds zijn er heel veel mensen die zich vooral richten op voorkomen wat ze niet willen. En anderzijds zijn er jammer genoeg iets minder mensen die zich richten op ze juist wel willen. Uiteraard brengt dit verschil in benadering binnen iedere context tegenstrijdige opvattingen met zich mee. Wanneer we een zo goed mogelijke teamprestatie nastreven dan is benutte diversiteit goud waard. Maar wanneer we negatieve invloeden op samenwerking zouden willen voorkomen dan zou diversiteit zomaar een afbreukrisico met zich meedragen.

Beter samenwerken en diversiteit

Beter samenwerken en diversiteit vormt in het licht van teamcoaching nauwelijks een uitdaging. Samenwerken is in de eerste plaats mensenwerk. Sommigen kunnen dit van nature terwijl anderen er misschien nog wat moeite mee kunnen hebben. In ieder team ontwikkelt samenwerking zich langs hetzelfde pad. Ook daar is eigenlijk al lang geen discussie meer over (B.W. Tuckman, 1965). Eerst moet er voldoende ontspanning en vertrouwen in een groep ontstaan. Daarna wordt het cement tussen de stenen gevormd vanuit gemeenschappelijke belangen, doelen en behoeften. En daarna begint, op basis van doelgerichtheid en proactiviteit, de ontwikkeling van synergie.

De enige uitdaging schuilt dan nog in het creëren van vertrouwen. En met een teamanalyse van Esprit & Elan heeft u ook op dat vlak de oplossing onder handbereik.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!