beter samenwerken en hufterigheid

Hufterigheid

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Hufterigheid

Hufterigheid op de werkvloer is een obstakel voor succes. Maar in Nederland worden veel meer gevallen van pesten en agressie op de werkvloer gemeld dan in de rest van Europa. Daarnaast is Nederland ook koploper met betrekking tot agressie door klanten. Hufterigheid is ‘een aanhoudend vertoon van vijandig verbaal- of non-verbaal gedrag’. Maar de kern van hufterigheid schuilt in ‘het afwijzen van verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag’. Hufterig gedrag wordt dan ook vaak goed gepraat met geprovoceerd worden; een ander die begon; wel moeten meedoen; verkeerd begrepen worden; eigenlijk gelijk hebben of met gediscrimineerd worden.

Schade

De economische schade van hufterigheid op de werkvloer is groot. Volgens schatting kiest 25 procent van de slachtoffers van pesten voor ontslag. Terwijl 5 procent de norm is voor verloop. Verder blijkt dat slachtoffers van pesterijen gemiddeld 20 dagen per jaar verzuimen. Tegenover 6,5 dag voor medewerkers die niet gepest worden. Daarbovenop is er natuurlijk nog de bijkomende schade op het vlak van samenwerking. Hufterigheid is uiteraard een enorme sta-in-de-weg voor het ontwikkelen van een effectieve dynamiek. Dergelijke schade is in eerste instantie misschien minder zichtbaar. Maar de gevolgen van hufterigheid voor de betrokkenheid, doelgerichtheid en vaardigheid van alle betrokken medewerkers is enorm.

Beter samenwerken en hufterigheid

Robert Sutton is als professor verbonden aan Stanford. Hij is onder meer bekend geworden als auteur van ‘The no asshole rule’. Hufterig gedrag moet volgens hem worden bijgesteld en anders volgt er ontslag. Daarnaast geeft Sutton slachtoffers het advies om hufters met hun gedrag te confronteren. De contacten met de hufters moeten ze daarna zoveel mogelijk beperken en ze moeten het hufterige gedrag niet persoonlijk opvatten. Ondanks de twijfelachtige werkzaamheid van deze benadering wordt Sutton binnen de context beter samenwerken en hufterigheid nog steeds geciteerd.

Dat is misschien wel omdat zijn aanpak past bij de manier waarop veel mensen omgaan met het onhandige gedrag van enkelingen. Ze spreken voor de vorm strenge woorden en proberen zich vooral te onttrekken aan de gevolgen. Meer ‘wij en zij’. Meer nadruk op persoonlijke belangen en daarmee meer ruimte voor hufterigheid. Het ligt misschien niet direct voor de hand en de beste remedie schuilt in precies het tegenovergestelde. De ruimte voor hufterigheid beperk je met verbinding en het benadrukken van gemeenschappelijke belangen, doelen en behoeften.

Het is met beter samenwerken en hufterigheid precies zoals in die oeroude metafoor over het gazon. Zorg je goed voor het groene gras of blijf je bezig met de bruine plekken?Vond u dit interessant? Deel het met anderen!