beter samenwerken en succes

Teamsucces

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken, Veranderen

Focus

Jaren geleden woonde ik een lezing bij van Marc Lammers. Lammers is natuurlijk het meest bekend geworden door zijn successen met de Nederlandse hockeydames. Volgens Lammers zit teamsucces in een andere manier van focussen. Een on-Nederlandse manier volgens hem. In Nederland zijn we volgens hem gewend om te focussen op zwakke plekken. En om vervolgens energie te gaan steken in het versterken van die zwakke plekken.

Maar volgens Lammers gaat het juist om focussen op wat al goed is in je team. Om dat wat goed is nog beter te maken. Hij noemt dat van een 8 een 10 maken in plaats van proberen om van een 4 een 6 te maken. Om van een 8 een 10 te maken is het volgens Lammers essentieel om iedere 8 zo vaak mogelijk te benoemen. Iedereen weet van elkaar wel waar de ander goed in is. Dat moet je volgens Lammers dan ook zo vaak mogelijk met elkaar benoemen.

Beter samenwerken en succes

Daarnaast gaat het volgens Lammers om open vragen stellen en uitnodigen om met ideeën te komen. Hoe wordt je een topteam? Hoe maken we van goed eigenschappen uitmuntende eigenschappen? En leren om met ideeën te komen helpt volgens Lammers medewerkers over de drempel van een cruciale paradigmashift. Om te winnen moet je een plan hebben voor beter samenwerken en succes. Excuses daarentegen zijn volgens Lammers voorbehouden aan verliezers.

Teamsucces

Lammers kon als gevolg van dyslexie kop school niet goed meekomen met lezen en schrijven. Feedback op school ging vooral over wat hij niet kon. Maar zijn moeder drukte hem op zijn hart om van zijn 8 een 10 te maken. Lammer koos dus voor iets wat hij wel goed kon en ging naar het CIOS. Toen de hockeydames in 2008 Olympisch kampioen werden is Lammers met een fles wijn bij zijn oude school langs gegaan. Om te bedanken. Omdat hij dankzij zijn leraren een andere richting had gekozen. En omdat hij daarom van zijn 8 een 10 kon maken.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!