beter samenwerken en vrijgevigheid

Vrijgevigheid..

Donald van der Goes Beter Samenwerken, Samenwerking, Team, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining

Beter samenwerken en Vrijgevigheid

In het verlengde van teamtip 1 ‘In beweging komen’ en tip 2 ‘Een doel voor ogen hebben’ komt er altijd een moment waarop je voor het bereiken van een doel anderen nodig hebt. ‘Zorg eerst voor vertrouwen’ betekent stel het praten over ‘inhoudelijkheden’ uit tot er sprake is van ‘gunning’. Van op dezelfde golflengte zitten en voelbaar onderling vertrouwen.

Gisteren had ik een leuk gesprek over wat er nou eigenlijk nodig is om snel vertrouwen en gunning te bereiken. Startpunt was een presentatie van Brené Brown over haar zeven bouwstenen van vertrouwen. De eerste zes bouwstenen zijn vrij abstract en redelijk vanzelfsprekend. Discretie, integriteit, compassie, grenzen respecteren, doen wat je zegt en verantwoording dragen. Het kostte echter meer moeite om haar zevende bouwsteen te reproduceren. En vervolgens zorgde de betekenis van die laatste bouwsteen voor wat verwarring.

Betekenissen en gelijk hebben

De zevende bouwsteen bleek uiteindelijk ‘generosity’ te zijn. Wanneer we dat vertalen komen we uit bij betekenissen die variëren van ‘edelmoedigheid en onbaatzuchtigheid’, ‘scheutigheid en kwistigheid’ tot ‘gulheid en vrijgevigheid’. Waar het dankzij de abstractie bij de eerste zes vrij eenvoudig was om overeenstemming te bereiken over wat Brown er precies mee bedoelde, lag dat voor de zevende anders.

En dat laatste is dus ook waar die zevende bouwsteen aan refereert. Wanneer we een betekenis zoeken bij abstracte begrippen zijn we het meestal sneller met elkaar eens dan bij meer concrete begrippen. Zoals scheutigheid of edelmoedigheid. Wanneer we snel vertrouwen willen bereiken is het cruciaal om elkaars connotaties naast elkaar te willen zien. Om elkaars betekenissen direct te respecteren en op zoek te gaan naar overeenkomsten. Omdat mensen nu eenmaal eenvoudig afglijden in discussies over een juiste betekenis. En omdat dergelijk discussies vaak uit de hand lopen, wat niet bijdraagt aan onderling vertrouwen.

Sneller overeenstemming

Die zevende bouwsteen van Brené Brown draait precies daarom. Het voorkomen van niet ter zake doende discussies. Tegen de achtergrond van bouwen aan vertrouwen betekent ‘generosity’ bewust kiezen voor de ruimst mogelijk interpretatie van de intenties, woorden en daden van de ander. Om op die manier opzettelijk de kans te vergroten dat je voldoende overeenkomsten vindt om het met elkaar eens te kunnen zijn.

Omdat het binnen de context van vertrouwen, beter samenwerken en vrijgevigheid alle verschil maakt wanneer je het snel en soepel met elkaar eens kan worden.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!