betrokken medewerkers

Betrokken Medewerkers

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Betrokken medewerkers

Betrokken Medewerkers zijn die medewerkers die echt om hun werk geven, die trots zijn op hun werk en op het bedrijf. Ze denken na, verbeteren wat verbeterd moet worden en helpen proactief mee om doelstellingen te realiseren. Dat zou misschien vanzelfsprekend moeten zijn en dat is het niet. Studies tonen aan dat minder dan de helft van de medewerkers zich actief inzet en echt begaan is met zijn werk. Sommige onderzoekers spreken zelfs van meer dan 70% onverschilligheid. Los van de representativiteit van dergelijke studies kunnen we wel stellen dat de betrokkenheid van medewerkers een thema is dat aandacht verdient.

Cultuur

De gangbare cultuur binnen veel bedrijven is er een van bedrijfsmissie, regels, rapportages en gedetailleerde afspraken. Maar contracten, gehoorzaamheid, controle en begrenzing dragen niet bij aan betrokkenheid van medewerkers. Betrokken medewerkers bekommeren zich om wat ze doen, voor wie ze het doen en hoe ze het doen. Zo levert bijvoorbeeld iedere medewerker bij Toyota per jaar gemiddeld 46 ideeën. Ideeën die ook stuk voor stuk daadwerkelijk worden verwerkt in de producten.

Drijfveren & Win-Win

Stel dat er minder nadruk zou liggen op regels en controle omdat het DNA van het bedrijf naadloos aansluit op de persoonlijke waarden van medewerkers. Stel dat medewerkers de tevredenheid van iedere klant en stakeholder ervaren als win-win. Dat medewerkers zich dus betrokken voelen omdat ze er een persoonlijk belang bij hebben. Stel dat samenwerken een sociaal systeem is waarin competenties en onderlinge communicatie belangrijker zijn dan procedures en rapportage. Stel dat werken voor een bedrijf zou draaien om vertrouwen, diversiteit, gezamenlijke doelen en gezamenlijke opvattingen. Zou dat bijdragen aan de betrokkenheid van medewerkers?

Stel dat dit uw interesse gewekt heeft en in 2008 werk wilt maken van de betrokkenheid van uw medewerkers? Maak dan gerust een afspraak om vrijblijvend verder te praten over betrokkenheid en het benutten van drijfveren en dynamiek.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!