drijfveren

Aandacht werkt beter dan EPO

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken, Veranderen

EPO

Wat is EPO eigenlijk? Dat is simpel: EPO is een medicijn tegen bloedarmoede. Maar wij kennen het vooral als doping voor heel veel topsporters. (We noemen geen namen hoor, Lance.) EPO stimuleert de productie van de rode bloedlichaampjes en die zorgen ervoor dat alle plekjes in ons lichaam over voldoende zuurstof beschikken.

Doping met EPO maakt dat een sporter sneller herstelt en dus weer sneller klaar is voor een volgende uitdaging. In sport is dat natuurlijk bedrog en we kunnen er wel wat van leren: In ons vak kan je EPO kunnen zien als een metafoor voor een goed ‘teamgevoel’. Met EPO herstelt een team snel van inspanningen. Met EPO gaat je team iedere ochtend opnieuw fris en fruitig aan de slag.

Drijfveren

Weer even terug naar de gewone wereld. Hoe motiveer je teams om dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit om te blijven excelleren? Dat lukt niet met ‘EPO’ en dat lukt ook niet met ‘salaris, bonus en benefits’.
Er is iets belangrijkers. Achter het EPO-gebruik van topsporters als Lance Armstrong gaat iets schuil wat vele malen krachtiger is: ‘De wil om te winnen’. Zonder deze drijfveer had Lance nooit zeven tourzeges op zijn naam geschreven. En zonder doping dan wel? Dat zullen we helaas nooit weten.

Aandacht

Wat we wel weten is dat succesvolle managers hun aandacht richten op wat hun medewerkers beweegt. Ze gebruiken deze ‘drijfveren’ om hun medewerkers in beweging te krijgen. Want als je die drijfveren benut, ontstaat er intrinsieke motivatie en dan gaan ze voor goud. Zonder dat daar ook maar één naald aan te pas hoeft te komen.Vond je dit interessant? Deel het met anderen!