Communicatie & Samenwerking

effectieve communicatie effectiever samenwerken

Effectieve Communicatie als Gereedschap

Effectieve communicatie is voor Esprit & Elan de spreekwoordelijke ‘slagader’ van effectiever samenwerken. In alles wat we samen met anderen doen hebben we communicatieve vaardigheden nodig. Die vaardigheden zijn als het ware het gereedschap dat we gebruiken om samen onze doelen te formuleren; samen te bepalen hoe we die doelen het best kunnen bereiken; elkaar te kunnen voorzien van informatie en feedback; met elkaar te overleggen over oplossingen voor gezamenlijke uitdagingen en om elkaar te feliciteren en te complimenteren met prestaties en behaalde resultaten.

Begrijpen om begrepen te kunnen worden

Wanneer we onze zinnen formuleren, gebruiken we woorden die voor onszelf de lading zo goed mogelijk dekken. Maar er is meer nodig om zo’n boodschap bij een ander te laten landen. We zijn namelijk afhankelijk van de manier waarop de ander betekenis geeft aan onze woorden. Feitelijk hebben we voor effectieve communicatie dus de hulp nodig van diegene voor wie onze boodschap bedoeld is.

Wanneer we dit proces op onszelf betrekken kunnen we zien hoe dat werkt: De betekenis die we geven aan de woorden van anderen, sluit vaak meer aan bij wat we denken te horen dan bij wat de ander probeert te zeggen. Om te achterhalen wat de ander precies probeert te zeggen, moeten we meer moeite doen en dat kost meer energie.

Actief luisteren & Effectiever samenwerken

Mensen luisteren actiever wanneer ze daar zelf iets bij te winnen hebben. In de visie van Esprit & Elan is het dus cruciaal om zo snel mogelijk te begrijpen wat de ander belangrijk vindt. Zodat we onze boodschappen daar naadloos op aan kunnen sluiten. Daarmee geven we de ander een aanleiding om actief te luisteren en omzeilen we aannames. En dat brengt leuker en effectiever samenwerken al direct een heel stuk dichter bij.

Gemeenschappelijke belangen zijn overigens perfecte startpunten en een probaat smeermiddel om anderen met onze communicatie te kunnen bereiken en mee te kunnen nemen: Om ervoor te zorgen dat de persoon, voor wie onze boodschap bedoeld is, een betekenis aan onze woorden geeft die overeen komt met datgene wat we proberen te zeggen.

Of maak een afspraak om samen te bekijken wat Esprit & Elan voor u kan betekenen.

Bel: 076 88 95 605

Mail: info@esprit-elan.nl