gedeeld leiderschap zelfsturing

Gedeeld Leiderschap in Teams

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Gedeeld leiderschap

In 2007 deden Jay Carson, Jennifer Marrone en Paul Tesluk voor de State University of New York en de Southern Methodist University onderzoek naar factoren die het delen van leiderschap in teams bevorderen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder studenten. Gedurende een periode van vijf maanden vormden zij consultancy teams. Daarin werkten ze aan een business case van een externe organisatie. In het onderzoek van Carson en zijn collega’s werden twee belangrijke factoren voor gedeeld leiderschap geïdentificeerd. De eerste factor is de aanwezigheid van externe coaching. De andere factor heeft betrekking op een teamklimaat dat past bij gedeeld leiderschap.

Teamcoaching

Alle teams in het onderzoek beschikten over een externe coach. Deze externe coach participeerde uiteraard niet inhoudelijk in de werkzaamheden en maakte in die zin dus geen onderdeel uit van de teams. De coach richtte zich op motiveren van het team om zelfstandig te functioneren. Daarnaast stimuleerde de coach het zelfvertrouwen van teamleden en hielp de coach het team bij het stellen van doelen. Uit het onderzoek bleek dat de coachingsvaardigheden van de coach bepalend waren voor het vermogen van de teams om het leiderschap te delen.

Klimaat voor zelfsturing

De tweede belangrijke factor voor succes bleek het creëren van een leiderschap bevorderend klimaat. Concreet betekende dit gerichte aandacht voor gezamenlijke belangen, doelen en behoeften en voor het benutten van diversiteit. De mate waarin ruimte werd gemaakt voor bijvoorbeeld het stellen van gezamenlijke doelen, onderlinge ondersteuning en het benutten van ieders inbreng bleek bepalend voor de mate van succes.

Overeenkomsten

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat deze twee factoren naadloos aansluiten bij wat nodig is voor bijvoorbeeld beter samenwerken binnen teams. Of voor veranderen en vernieuwen. Dat de tweede factor eigenlijk betrekking heeft op de taken van een teamcoach is ook niet verwonderlijk. En het is al helemaal niet verwonderlijk dat succes schuilt in coachingsvaardigheden. Het vermogen om medewerkers mee te nemen maakt in samenwerking tenslotte altijd het verschil.

Vraag een gratis Quickscan aan als u uw team wilt meenemen in bijvoorbeeld zelfsturing, veranderen of het verbeteren van samenwerking. Esprit & Elan biedt maatoplossingen voor het bereiken van vertrouwen. En vertrouwen is de basis voor het creëren en benutten van een bereidheid tot volgen.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!