plezierige samenwerking in een team

Pesten op de werkvloer

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Pesten en intimidatie

Nederland scoort op het gebied van arbeidsomstandigheden gunstig in vergelijking met andere landen in Europa. Werknemers staan relatief weinig bloot aan lichamelijke risico’s op het werk. Daarentegen hebben Nederlandse werknemers wel vaker te maken met ongewenste omgangsvormen zoals pesten en intimidatie. Pesten en intimidatie komt in verschillende vormen. Veel voorkomende vormen zijn roddelen, bespotten, sociaal isoleren of het werken onmogelijk maken. Daarnaast zijn helaas ook racisme, seksuele intimidatie, dreigementen en zelfs lichamelijk geweld niet ongebruikelijk.

Zeer schadelijk

Pesten tast niet alleen bij de slachtoffers het gevoel van eigenwaarde en het vertrouwen in andere mensen aan. Dit effect heeft pesten ook op iedere collega die er direct of indirect getuige van is. Daarmee is pestgedrag zeer schadelijk voor bedrijfsbelangen. Dat blijkt ook uit het feit dat één op de tien werknemers toegeeft minder goed te functioneren na een voorval van pesten of intimidatie op de werkvloer.

Plezierige samenwerking in een team

Sinds de komst van de nieuwe Arbowet ligt de verantwoordelijkheid voor het aanpakken van ongewenst gedrag op de werkvloer bij de werkgever. In formele zin bepalen Leidinggevenden de omgangsregels op de werkvloer. Maar pesten en intimidatie draaien om de informele macht binnen een groep. Om verandering te bereiken is daarom een nieuwe groepsdynamiek nodig. Een dynamiek die gebaseerd is op het gemeenschappelijke belang van plezierige samenwerking in een team. Dat kan alleen belangrijk worden gemaakt voor iedere betrokken medewerker door ieders drijfveren en de bestaande onderlinge dynamiek te begrijpen en te benutten.

De teamanalyse van Esprit & Elan biedt hier gegarandeerd uitkomst. Zoekt u een alternatief voor het overplaatsen van medewerkers? Wilt u liever een duurzame oplossing om te komen tot plezierige samenwerking binnen een team? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak!Vond u dit interessant? Deel het met anderen!