samenwerken en klagen

Windjes in een volle lift

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining

Doorlopend focussen op gemeenschappelijke belangen, doelen en behoeften is de grootste uitdaging in samenwerking.

Dat is niet echt vreemd. Van nature zijn mensen beter in het zoeken naar verschillen. In het benoemen van wat iets allemaal ‘niet’ is. De primitieve delen van ons brein zijn daar dan ook continu op gespitst. Daarbij komt dat we als kind al hebben geleerd dat verschillen belangrijk zijn. Vanaf ‘mag niet’ en ‘zoek de zeven verschillen’ tot alle regeltjes en sancties die daar nog op volgden. Het draait allemaal om verschillen en om wat iets niet is. En daar hebben we ook als volwassenen vaak nog last van.

Samenwerken en klagen

Dit verklaart waarom het voor veel mensen nog niet logisch of eenvoudig is om te focussen op overeenkomsten. Op wat iets ‘wel’ is. Zoals bijvoorbeeld op gemeenschappelijke belangen, doelen en behoeften. ‘Klagen’ is de meest voorkomende uitingsvorm van een focus op verschillen. Klagen gaat altijd over wat het ‘niet’ is. Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen in gesprekken zelfs één keer per minuut klagen.

Eerder onderzoek liet al zien hoe slecht klagen is voor de gezondheid. Klagen tast bijvoorbeeld de hippocampus aan. Dat is een gebied in de hersenen dat cruciaal is voor onze intelligente gedachten en ons probleemoplossend vermogen. Daarnaast zorgt klagen voor een verhoogde cortisolproductie. Cortisol helpt ons om te kunnen ontsnappen of om ons te kunnen verdedigen. Maar wel ten koste van een hoge bloeddruk en hoge bloedsuikers.

Besmettelijkheid

Wat klagen nog schadelijker maakt is dat we er onbewust de hippocampus en cortisolproductie van anderen mee beïnvloeden. Met spiegelneuronen bootsen onze hersenen namelijk de gemoedstoestand van de mensen om ons heen na. Klagen is daarmee volgens onderzoekers zoiets als ‘windjes laten in een volle lift’. Iedereen om je heen heeft er last van.

Daarentegen leidt een focus op gezamenlijke belangen, doelen en behoeften tot een verlaging van de productie van cortisol. Onderzoekers van de Universiteit van Californië toonden aan hoe een focus op overeenkomsten daarmee meer ontspanning, meer vertrouwen en meer energie oplevert.

Overigens geldt dit natuurlijk ook buiten het werk. En ook hierin zien we dat het precies is zoals Marcus Aurelius 2000 jaar geleden al beschreef. ‘De kwaliteit van je leven bepaal je met de kwaliteit van je gedachten’.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!