samenwerking bij dieren

Samenwerking bij dieren

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Duitse onderzoekers zien complex samenwerkingsgedrag bij zowel chimpansees als bij zeer jonge kinderen. Zowel apen als kinderen blijken al inzicht te hebben in de bedoelingen van anderen. De chimpansees werken niet alleen samen, maar onthouden ook nog welke partners goed meewerkten. (Science, 3 maart 2006 ).

Samenwerking bij dieren

In een proefopstelling werd de onderlinge samenwerking van chimpansees onderzocht. Via een ingenieus systeem verkregen de dieren alleen voedsel door tegelijkertijd aan een touw te trekken. Tot in honderd procent van de gevallen lieten de apen een soortgenoot in de kooi om zo samen het eten te pakken. Wanneer de proefopstelling het mogelijk maakte om de buit zonder hulp te pakken, hielden ze veel vaker de deur op slot. Bovendien leerden de apen snel met wie ze het best konden samenwerken. De dominante aap die steeds te snel aan het touw trok werd niet meer gekozen.

Andere biologen deden ondertussen in Leipzig een aanpalend onderzoek naar samenwerking bij dieren. Ze gooiden wasknijpers en pennen op de grond om te zien of kinderen van anderhalf help-gedrag vertoonden. In verschillende opstellingen lieten de onderzoekers dingen vallen of deden onhandige dingen. Vervolgens keken de onderzoekers of de kinderen snapten of hun hulp nodig was. De kinderen raapten pennen op die ‘per ongeluk’ waren gevallen. Maar pennen, die door de onderzoekers met overtuiging op de grond werden gegooid, lieten ze liggen. In tien verschillende opstellingen hielpen de kinderen significant vaker wanneer dat ook inderdaad de bedoeling was.

Vervolgens mochten ook drie chimpansees het proberen. De apen hielpen hun verzorgers met name wanneer ze dingen moesten oprapen. Ze snapten echter niet wat er van ze werd verwacht in meer inzichtelijke tests zoals het stapelen van boeken. Overigens kregen noch de dieren, noch de kinderen enige beloning voor hun hulpgedrag.

Investeren in sociale verbanden

Deze onderzoeken laten duidelijk zien dat ook kinderen en primaten hulpgedrag vertonen. Het blijft echter intrigerend welk voordeel het gedrag oplevert. De samenwerkende apen worden beloond met voedsel. Maar wat het bieden van hulp aan een wildvreemde bioloog oplevert is minder duidelijk.

Emeritus-hoogleraar socio-ecologie Jan van Hooff onderstreept het belang van investeren in onderlinge sociale verbanden. Volgens hem werken de apen en kinderen niet mee in ruil voor een directe beloning. Ze bouwen daarentegen aan een welwillendheidsysteem. Dat is niets nieuws. Mensen gebruiken zo al duizenden jaren de hulpvaardigheid van bijvoorbeeld honden. Die worden vaak ook alleen beloond met een blijvend goede band met hun baas. En vertaalt zich dan pas later weer in voedsel.

(Bron Nemo Kennislink)Vond u dit interessant? Deel het met anderen!