samenwerking bij verandering

Samenwerking bij Verandering

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken, Veranderen

Weerstand

Weerstand ten opzichte van veranderingen is maar zelden gericht op de verandering op zich. Meestal spelen andere factoren een rol. De belangrijkste oorzaken van weerstand is een gebrek aan vertrouwen. Dat maakt direct duidelijk waarom weerstand verder verdiept wanneer we het terzijde schuiven. Samenwerken is een betere optie. In dat licht loont het daarom altijd de moeite om nieuwsgierig te zijn wanneer u op weerstand tegen verandering stuit. Nieuwsgierig naar de achterliggende redenen die de betreffende medewerkers voor die weerstand hebben. En vooral ook nieuwsgierig naar hun drijfveren.

Samenwerking bij Verandering

In dat laatste schuilen namelijk de sleutels waarmee u direct invloed kan uitoefenen op vertrouwen. Binnen de context van samenwerking en verandering is vertrouwen namelijk vooral gebaseerd op win-win. Veranderen kost energie en medewerkers zullen die energie alleen in veranderingen steken wanneer het henzelf ook iets oplevert. Om met iedere medewerker te kunnen samenwerken bij verandering is het dus nodig om de verandering voor ieder van hen aantrekkelijk te maken. Dat klinkt misschien als een heidens karwei maar niets is minder waar.

Benutten van Drijfveren

Op abstract niveau zijn mensen namelijk niet zo verschillend van elkaar. En als we goed kijken zien we vooral veel overeenkomsten. Dat geldt in grote lijnen ook voor de menselijke drijfveren. Weerstand tegen veranderingen omzeilen en samenwerking bij verandering, draait dan ook om het kunnen vertalen van verandering in gemeenschappelijke belangen, doelen en behoeften. Met een beetje oefening kan bijna iedereen daar heel handig in worden.

En met een teamanalyse van Esprit & Elan hoeft u daar uw hoofd niet eens over te breken. Met die analyse weet u namelijk direct hoe u vanaf nu iedere verandering aantrekkelijk maakt voor uw medewerkers.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!