samenwerking en communicatie

Samenwerking & Communicatie

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Communicatie

Goede samenwerking en goede communicatie zijn onlosmakelijk verbonden. Effectieve communicatie is in samenwerking dan ook de belangrijkste factor voor succes. Of het nu gaat om het vermogen om snel te reageren op onverwachte problemen. Om de motivatie voor het continu verbeteren van resultaten. De flexibiliteit die nodig is om klantgericht te werken of om de samenwerking binnen- en tussen teams en afdelingen. Goede onderlinge relaties en soepele horizontale en verticale communicatie zijn bijna per definitie cruciaal.

Zand in de motor

Zo vanzelfsprekend en duurzaam als samenwerking soms lijkt, zo snel kan het ook ontsporen. In samenwerking kan vliegensvlug de klad komen wanneer bijvoorbeeld in een overleg plots emoties hun intrede doen. Vervolgens kan de onderlinge samenwerking zomaar verlamd worden door wantrouwen, verwijten, irritaties en vermijdgedrag. Waar communicatie vaak de oorzaak is van uitdagingen in samenwerking geldt dat gelukkig ook voor de oplossingen. Onhandige communicatie is vaak het gevolg van onderliggend wantrouwen en emotie. Logischerwijs zijn vertrouwen en ontspanning dan ook de sleutels voor soepele en effectieve communicatie.

Samenwerking en communicatie

Communicatie wordt misschien wel te vaak beschouwd als iets vanzelfsprekends. Aan die vanzelfsprekendheid kleeft misschien ook wel wat vrijblijvendheid. En die vrijblijvendheid staat eigenlijk in schril contrast met de enorme meerwaarde van effectieve communicatie. In dat licht en tegen de achtergrond van samenwerking en communicatie biedt ‘verantwoordelijkheid nemen’ ruimte voor groei en ontwikkeling. Wanneer we onze eigen communicatie durven te zien als gereedschap voor het bereiken van soepele samenwerking, dan kunnen we ook inschatten hoe effectief we dat gereedschap gebruiken.

Om vervolgens te bepalen hoe we dat gereedschap dan anders mogen gaan hanteren. Hoe we ons die verandering eigen maken en in onze vingers krijgen. En, waaraan we zullen merken dat onze aanpassingen succesvol zijn geweest.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!