samenwerking in teams

Teamsamenwerking

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Leo van Vliet won als wielrenner onder meer een etappe in de Tour de France. Dat was in 1979. Sinds 2009 coacht hij de Nederlandse wielerploeg.

Duidelijkheid

In een interview typeerde Van Vliet zichzelf onlangs als interim-manager. Hij ziet zichzelf als autodidact en hij doet alles op gevoel. Een week per jaar, rond het Wereldkampioenschap heeft Van Vliet de beste wielrenners van Nederland onder zijn hoede. Soms kan dat twee weken zijn vanwege de Olympische Spelen. Zodra hij de ploeg bij elkaar heeft hebben er twee zaken prioriteit. Beter samenwerken in teams draait volgens hem om goede sfeer en goede afspraken.

Goede sfeer

Van Vliet neemt zijn ploeg bijvoorbeeld mee naar een theatervoorstelling of naar de grotten van Valkenburg. Toen er renners bleken te zijn die niet mee wilden omdat het te koud was, stelde Van Vliet zich streng op. In het licht van afspraak is afspraak en als we iets besluiten dan doen we dat ook allemaal. Uiteindelijk ging ook hier iedereen mee en dat werkt in zo’n groep versterkend. Samen iets doen wat je uiteindelijk erg leuk vindt is echt goed voor het groepsproces volgens Van Vliet. In het verleden heeft hij volgens eigen zeggen een afvalverwerkingsbedrijf geleid met 150 man personeel. Daar was samenwerking in teams een heel ander verhaal dan bij de Nederlandse wielerploeg. Maar ook daar deed hij alles op gevoel. Daar was hij hard en met de wielrenners is hij vriendelijker.

Een goede sfeer vind hij heel belangrijk. Hij traint met ze mee, fietst er gewoon lekker tussen. Buitenstaanders vragen zich af of hij niet boven de groep zou moeten staan. Zelf stelt hij dat alles in die ene week per jaar moet gebeuren. In het licht van de goede sfeer moet hij dan niet de baas uit gaan hangen. Daarbij stelt Van Vliet dat het neerzetten van de prestatie een zaak van de renners zelf is. Hij is er om ze wakker te houden.

Samenwerking in teams

Echte voorbeelden in zijn vak kan Van Vliet eigenlijk niet noemen. Ooit raakte hij in gesprek met Co Adriaanse. Er was veel onderlinge herkenning en ze bleken echt op een lijn te zitten. Adriaanse is met voetballers ook streng en duidelijk. Volgens Van Vliet is ‘duidelijkheid’ het belangrijkste woord voor goede samenwerking in teams. Altijd duidelijk zijn. Want als je ruimte laat voor twijfels, dan gaat het mis.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!