samenwerking managen

Samenwerking managen

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Onlangs las ik een interview met Steven Covey. In de negentien jaar sinds het verschijnen van The 7 Habits Of Highly Effective People is Covey uitgegroeid tot een instituut. FranklinCovey is tegenwoordig een multinational die effectiviteitstrainingen verzorgt in tientallen landen. Covey coachte meerdere Amerikaanse presidenten. Time Magazine noemde hem een van de 25 meest invloedrijke Amerikanen. Twee zoons zijn inmiddels in zijn voetsporen getreden en hebben boeken geschreven over persoonlijke ontwikkeling: Sean kwam met The 7 Habits Of Highly Effective Teens en Stephen junior met The Speed of Trust.

Samenwerking managen

Covey heeft een aansprekende visie op het managen van samenwerking. In zijn boek ‘7 Habbits’ draait samenwerking managen vooral om ondersteunen en stimuleren. Naar een gemeenschappelijk doel werken. En vooral ook om het opbouwen van  vertrouwen in alle relaties. In het licht van dat laatste stelde Covey iets bijzonder treffends over politici. ‘Sinds de mens de spiegel ontdekte begon hij zijn ziel te verliezen. Sindsdien bekommeren we ons meer om ons beeld dan om onszelf’. Congruentie legt zoveel meer gewicht in de schaal dan imago. En congruentie is dan ook niet alleen belangrijk voor politici. Het is ontegenzeggelijk cruciaal voor het bereiken van vertrouwen bij collega’s en medewerkers.

Karakter

Tegen deze achtergrond is het interessant om te lezen dat Covey zich met de 7 Habbits richtte op karakter. Als tegenwicht tegen alle zelfhulpboeken die gericht zijn op imago. 7 Habbits gaat over principes als eerlijkheid, vriendelijkheid, respect, integriteit, dienstbaarheid en voortdurend leren. Mensen moeten blijven leren. Dat is me misschien wel het meest bijgebleven uit het interview met Covey. En leren is meer dan lezen en alleen. Dat gaat over in de praktijk brengen. Om uiteindelijk pas te kunnen groeien door nieuwe ervaringen.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!