samenwerking verbeteren teambuilding en succes

Teambuilding & succes..

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken, Veranderen

Teambuilding en Succes

Vier maanden nadat zijn speelsters vijfde van de wereld waren geworden, vertelde handbalbondscoach Sjors Röttger over het geheim achter die door niemand verwachte prestatie.

Volgens Röttger was er niet één oorzaak voor het succes aan te wijzen. Maar de bondscoach wees erop dat het effect van teambuilding op samenwerking verbeteren in zijn team, niet mocht worden overschat. Met pretoogjes vertelde hij over de manier waarop hij zijn speelsters voorbereidde op een wedstrijd. Steeds zocht hij de balans tussen spanning en ontspanning. Door intensief te trainen en intensief plezier te hebben met z’n allen.

Samenwerking verbeteren

Onder ‘samen’ mocht van alles worden verstaan. In Rusland werden cadeautjes uitgepakt op sinterklaasavond en gingen de speelsters met elkaar winkelen. Bij een oefensessie in IJsland stond een bezoek aan een geiser gepland. In Nederland werd gezamenlijk een toneelstuk bekeken. Gezellig hoefden de uitjes niet eens te zijn. Zo bedacht Röttger, zelf militair, om de selectie en de stafleden samen te brengen in een cel van het voormalige concentratiekamp Vught, waar in de oorlog vrouwen door verdrukking om het leven waren gekomen. Sommige speelsters moesten huilen. Ook de bondscoach hield het niet droog.

Alles mocht, zolang het de sociale cohesie maar ten goede kwam. En dat was steeds het geval geweest, zeiden de speelsters nadat ze vorige week in een bos waren achtergelaten. De dropping was goed geregisseerd door de bondscoach. Tijdens de wandeling naar het basiskamp in Papendal moesten op papier vragen worden beantwoord die de speelsters dwongen over samenwerking verbeteren, hun prestaties en die van het team na te denken.

Hartstikke nuttig

Hartstikke nuttig, hadden de speelsters het gevonden. En ja, het kwam de voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië zeker ten goede. Teambuilding is per slot van rekening toch altijd ergens goed voor? Dat was te zien in de wedstrijd. De ploeg hing af en toe als los zand aan elkaar. De ene speelster wist niet waar de andere heen liep. Soms werd de bal zo klunzig verspeeld, dat een tegendoelpunt direct het gevolg was.

Langs de kant keek de bondscoach gedesillusioneerd toe. Van zijn pogingen een team te smeden, bleek weinig terecht te zijn gekomen in het Topsportcentrum. Röttger concludeerde dat slechts acht van de zestien speelsters het vereiste niveau tot het eind hadden kunnen volhouden. Het vertrek van enkele ervaren speelsters in de afgelopen jaren, al dan niet daartoe gedwongen door hun moegestreden lichaam, had meer schade opgeleverd dan was voorzien.

Kwaliteiten

Noem het moedig, of opportunistisch, de pogingen van Röttger om de schakels van zijn selectie te versterken. Feit blijft dat een coach met te weinig ervaring, evenwicht en slimheid in zijn ploeg kan teambuilden tot hij of zij een ons weegt. Daar helpt zelfs een bezoekje aan de dierentuin, de kartbaan en het paintballcentrum in een dag niets aan.

(Bron: De Volkskrant)Vond je dit interessant? Deel het met anderen!