Wie is de Mol in jouw team?

Donald van der Goes Samenwerking, Team, Teamontwikkeling, Teamtraining

Mollen

Elke manager zou misschien eens goed moeten kijken naar ‘Wie is de Mol’. Je wordt bedonderd. Maar je ziet niks. Je wordt op het verkeerde been gezet, en je weet niet door wie. ‘Wie is de Mol’ is een spiegel voor elke teamleider. Dat is geen praatje. Dat is wetenschap. Statistisch gezien is een op de tien professionals, veelal onbewust, bezig om anderen op het verkeerde been te zetten. Het zijn de organisatie ‘mollen’. Ze saboteren de processen waar je bij staat. Maar…. wees een beetje gerust. Deze mollen zijn niet evenredig verdeeld over alle sectoren van de arbeidsmarkt. En het betekent toch nog dat er in bijna ieder team een ‘Mol’ zit. Oeps.

Poldercultuur

De zoektocht naar ‘De Mol’ op televisie is intrigerend genoeg om miljoenen kijkers te trekken maar in de praktijk van alle dag is er nog nauwelijks aandacht voor ‘mollen’. Misschien heeft dat te maken met de schamele resten van onze poldercultuur. Decennialang was het immers bijna vanzelfsprekend dat er ook voor onhandige en onrendabele teamleden een plekje moest zijn.

Teamprestatie

Maar nu stellen we steeds hogere eisen aan teams: Teams moeten flexibel, zelfsturend en slagvaardig kunnen opereren. Dan wordt het opeens wel noodzakelijk dat de managers weten wie ‘De Mol’ is. Want je team kan tenslotte alleen voldoen aan die hoge eisen als je op tijd de ‘Mol’ ontdekt. Misschien kan je de ‘Mol’ een nieuwe glansrol geven en maak je van zo’n ‘saboteur’ iemand die positief bijdraagt aan de teamprestatie. Misschien ook niet maar dat je ‘m vindt is cruciaal. Want je organisatie is nu eenmaal geen tv-programma en weg-zappen is dus helaas geen optie.Vond je dit interessant? Deel het met anderen!