groepsdynamiek

Groepsdynamiek..

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Groepsdynamiek

Overal waar mensen samenwerken is er ‘iets’ aan de hand. Of je nu een stratenmaker bent, een high-end programmeur of een topvoetballer. Zodra mensen een team vormen, ontstaat er een extra dimensie die verder gaat dan het primaire proces. Dat noemen we groepsdynamiek.

Hoe werkt dat? Op de eerste plaats is iedereen druk met zijn kerntaken. En in goede teams vragen mensen zich ook nog iets anders af: ‘Hoe kan ik zelf nog beter bijdragen aan de samenwerking met de anderen en aan ons gezamenlijk succes?’. Met andere woorden zij richten zich ook op synergie. En dat levert dan een positieve dynamiek op.

Collectief succes

Het tegenovergestelde zien we ook vaak gebeuren. Mensen die met elkaar samenwerken, zonder bij te dragen aan het collectieve succes. Ze wantrouwen elkaar en zijn vooral bezig met hun eigen hachje. Ze poetsen hun eigen straatjes schoon en verklaren hun matige prestaties door te wijzen op externe omstandigheden waar ze zelf geen grip op hebben.

Groepsdynamiek is zo van doorslaggevend belang voor het succes van ieder team of organisatie. En tegelijkertijd is het ook ongrijpbaar. Het gekke van dynamiek is dat je het niet direct aan de buitenkant herkent. Iedereen lijkt bezig met de juiste dingen. En iedereen lijkt toch ook z’n uiterste best te doen? En dan opeens klapt het als een zeepbel uit elkaar…

Managen

Groepsdynamiek kunnen leiden en voeden, dat is hét kenmerk van een goede manager. En het is gewoon te leren. Dynamiek was ook absoluut het sleutelbegrip tijdens het EK in Frankrijk. En je hoeft niet perse Blind te zijn, om niet direct te zien dat bijvoorbeeld de manager van IJsland de dynamiek in zijn team wel goed heeft benut.Vond je dit interessant? Deel het met anderen!