Teamcoaching en IJsbergen

IJsbergen

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

IJsbergmodel

De Amerikaanse Psycholoog David Mclelland is het meest bekend van zijn Achievement Motivation Theory, maar ook zijn IJsbergmodel wordt vaak aangehaald. Met dat IJsbergmodel verbeeldde hij de zichtbare en onzichtbare processen in menselijk gedrag.

De ijsberg van Mclelland maakt inzichtelijk hoe ons gedrag, verbonden is met wat we denken en met wat ons onbewust beweegt. Aan de buitenkant kunnen we alleen zichtbaar gedrag zien. Dat is het stukje van de ijsberg wat boven water te zien is. Dat zichtbare gedrag wordt bepaald door het veel grotere gedeelte dat onzichtbaar onder water ligt. Diep onderin het onzichtbare gedeelte zitten bijvoorbeeld onze beweegredenen. Daarboven zetelen bijvoorbeeld waarden, opvattingen en ervaringen. En dat hele complex bepaalt dan uiteindelijk ons zichtbare gedrag. Hoe dieper in de ijsberg, hoe minder we ons ervan bewust zijn. Maar gek genoeg geldt ook dat hoe dieper en onbewuster het zich bevindt, hoe bepalender het is voor ons zichtbare gedrag. En dat brengt me bij het verband tussen teamcoaching en ijsbergen.

Teamcoaching en IJsbergen

Teamcoaching draait om het creƫren en benutten van een bereidheid tot volgen. Het model van Mclelland laat zien dat het cruciaal is om aan te sluiten bij persoonlijke beweegredenen, overtuigingen en waarden om zo het zichtbare gedrag te veranderen. Dat geldt ook voor een bereidheid tot volgen. De onbewuste drijfveren bepalen voor de betreffende medewerker wat belangrijk genoeg is om te willen volgen. Maar die drijfveren zitten dus diep en onbewust in dat onzichtbare deel van ieders ijsberg.

Teamanalyse

Er is een heel laagdrempelige manier om deze onzichtbare en onbewuste drijfveren te achterhalen. Om te weten te komen wat er diep in die ijsbergen om gaat. Tastbaar te maken waarop u voortaan mag aansluiten. Met een teamanalyse door Esprit & Elan brengt u dit allemaal aan het oppervlak. Dat geeft u ongetwijfeld een enorme voorsprong maar het is ook absoluut win-win. Want ook voor iedere betrokken medewerker zelf en bijvoorbeeld ook voor een team is het enorm verhelderend en motiverend om te zien wat hen nu werkelijk beweegt.

Kortom, tegen de achtergrond van teamcoaching en ijsbergen is een teamanalyse door Esprit & Elan altijd de best mogelijke investering.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!