Teamcoaching en weerstand

Teamcoaching en Weerstand

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken, Veranderen

Verandering

Zo’n 2500 jaar geleden stelde de Griekse filosoof Heraclitus al dat het enige permanente in deze wereld verandering is. Hoe onze toekomst er ook uit ziet, er wachten ons in ieder geval veranderingen. En die veranderingen gaan gepaard met het overwinnen van weerstand. Weerstand bij anderen en misschien ook wel bij jezelf. Verandering en weerstand zijn op een heel natuurlijke manier met elkaar verbonden. Onze soort heeft honderdduizenden jaren kunnen overleven door zuinig te zijn met onze energie. Dat zit diep in onze aard. Alles wat een routine is kost weinig energie. Veranderingen daarentegen kosten wel energie. En daar zijn wij mensen dus niet van.

Aannames en overtuigingen

Weerstand ontstaat dan wel vaak bij veranderingen of bij de aankondiging van veranderingen en de weerstand wordt niet veroorzaakt door de veranderingen. Dat is belangrijk om voor ogen te houden omdat we ons dan bij het oplossen van de weerstand ook niet zullen richten op de veranderingen zelf. Weerstand is de uiting van passief of actief verzet. Dat verzet is gebaseerd op een emotie en emoties zijn bijna altijd terug te voeren op een gedachte. Wanneer die gedachten gebaseerd zijn op negatieve aannames of overtuigingen ontstaan emoties en weerstand.

Teamcoaching en weerstand

In het licht van teamcoaching en weerstand draait het oplossen van weerstand dus om het achterhalen en ontzenuwen van aannames en overtuigingen. Daar is vooral heel veel vertrouwen voor nodig. Vertrouwen ontstaat binnen deze context alleen wanneer ieders emoties tot bedaren worden gebracht. Soms zijn daarvoor interventies nodig. Pas wanneer er sprake is van ontspanning ontstaat ruimte om gemeenschappelijke belangen, doelen en behoeften nadrukkelijk centraal te stellen. En daarmee ontstaat dan ruimte voor het vertrouwen dat nodig is om de veranderingen samen een effectieve betekenis te kunnen geven.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!