teams coachen oprechte belangstelling

Teamcoaching & Oprechte Belangstelling

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Oprechte belangstelling

Al zo lang als ik me interesseer voor leiderschap valt het me op. En in ieder onderzoek naar succesfactoren voor leidinggevenden wordt het onderstreept. Ik heb het dan over ‘oprechte belangstelling’ gekoppeld aan een coachende stijl van leiding geven. Het vermogen om op een persoonlijke en soepele manier aandacht te schenken aan iedere medewerker. Bijvoorbeeld aandacht, tijd en belangstelling voor ieders persoonlijke leven, wat hem of haar bezig houdt en zijn of haar toekomstplannen. Om vervolgens het vertrouwen dat daarmee ontstaat te benutten voor coaching. Eerder in de vorm van vragen dan van suggesties. Zodat alleen het zaadje van een nieuw inzicht geplant wordt. Om de ander de kans te geven om de rest zelf uit te vinden.

Coachen van Teams

In het coachen van teams geldt uiteraard hetzelfde. Om medewerkers in een team zover te krijgen dat ze bereid zijn om u te volgen moeten ze u eerst vertrouwen. Misschien is het wel een beetje vergelijkbaar met kinderen. Die laten hun oren eerder hangen naar hun vriendjes en vriendinnetjes dan naar hun ouders. Terwijl ze van hun ouders meer zouden kunnen opsteken. Zo laten medewerkers hun oren eerder hangen naar hun directe collega’s. En om daar verandering in te brengen moet u hun vertrouwen winnen. Dat kost veel tijd en aandacht. En dat is nou net een schaars goed omdat er al zoveel tijd opgeslorpt wordt door vergaderingen, mail en al het andere wat urgent en belangrijk is.

Teamanalyse

Tegen de achtergrond van dit dilemma is het natuurlijk goed om te weten dat er een supersnelle oplossing bestaat. Een methodiek waarmee u ervoor zorgt dat u precies weet wat uw medewerkers beweegt. Zodat u in ieder contact direct de juiste toon weet te vinden voor oprechte belangstelling, op de juiste knoppen kan drukken en de juiste vragen kan stellen. Waardoor u uw medewerkers makkelijker stimuleert, ontwikkelt en laat groeien in hun carrière. Zodat ze op een dag misschien wel met slimmere oplossingen komen dan u zelf had kunnen verzinnen.

In veel organisaties verdwijnen op het moment managementlagen en worden zelfsturende teams opgetuigd. Die turbulentie biedt een uitgelezen kans om met oprechte belangstelling te investeren in vertrouwen van uw medewerkers.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!