teamsamenwerking en belemmeringen

Teamsamenwerking en Belemmeringen

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken

Samenwerking

In de jaren negentig van de vorige eeuw deden Paul Mattessich en Barbara Monsey onderzoek naar samenwerken. En al zijn hun onderzoekresultaten al bijna vijfentwintig jaar oud, er wordt nog regelmatig naar verwezen. Daarbij helpt het natuurlijk dat er nu eenmaal niet zo heel veel is veranderd. In de studie van Mattessich en Monsey worden de factoren die van invloed zijn op het succes van samenwerking opgedeeld in zes groepen. Die groepen zijn achtereenvolgens doel; communicatie; persoonlijke eigenschappen; proces en structuur; omgeving en middelen.

Teamsamenwerking en belemmeringen

De meest bepalende groepen zijn ‘doel‘, ‘communicatie’ en ‘persoonlijke eigenschappen’. Dat klinkt logisch. Samenwerking tussen mensen is al duizenden jaren gebaseerd op gemeenschappelijke doelen en op ons vermogen om daarover te communiceren. En als we goed kijken zien we ook dat ‘persoonlijke eigenschappen’ altijd de sleutel tot succes vormden en vormen. Tenslotte is succesvolle samenwerking niet voorstelbaar zonder bijvoorbeeld kwetsbaarheid, oprechtheid, focus en vertrouwen. In die zin zijn er vooral overeenkomsten tussen de samenwerking van de eerste Sapiens enerzijds en teamsamenwerking en belemmeringen anderzijds.

Vertrouwen

‘Vertrouwen’ neemt een bijzondere plaats in, in de groep van ‘persoonlijke eigenschappen’. In succesvolle samenwerking draait alles om vertrouwen. Of we het nu gaat om bijvoorbeeld het centraal stellen van gemeenschappelijke doelen en belangen. Om het zetten van een extra stapje. Of om de bereidheid om informatie met elkaar te delen of om elkaar feedback te geven. Vertrouwen is altijd de sleutel. Dus ook binnen teams.

Esprit & Elan biedt maatoplossingen voor het bereiken van vertrouwen binnen teams. Omdat medewerkers die vertrouwen voelen meer betrokken zijn, met meer plezier werken en beter presteren. Neem contact op als u verder wilt praten over teamsamenwerking en belemmeringen of vraag een gratis Quickscan aan.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!