Veranderen

Veranderen

Donald van der Goes Beter Samenwerken, blog, Samenwerking, Team, Teambuilding, Teamcoaching, Teamontwikkeling, Teamtraining, Training Beter Samenwerken, Veranderen

Verandering

Beter managen en organiseren betekent altijd ‘veranderen’.  Er is natuurlijk al heel veel kennis beschikbaar op het vlak van verandermanagement. En waar een verandering altijd mee mag beginnen is een focus op het gewenste resultaat. Belangrijke veranderingen binnen een organisatie vragen altijd om een gedragsverandering. Wanneer het gewenste gedrag helder geformuleerd is, volgen de interventies. Een goed verhaal, voorlichten, overtuigen, uitleggen, begeleiden, sturen, belonen en monitoren. Stuk voor stuk interventies op basis van interactie van mens tot mens.

Vertrouwen

Vaak blijkt in deze fase dat een gebrek aan vertrouwen de grootste belemmering vormt. Voor effectieve interactie is draagvlak nodig. Draagvlak is het product van vertrouwen. En vertrouwen ontstaat vanuit duurzame aandacht, betrokkenheid, zichtbaarheid, interesse en duidelijkheid. Wanneer deze componenten al onderdeel zijn van de stijl van leidinggeven is het doorvoeren van veranderingen gesneden koek. In dat geval is er voldoende draagvlak voor interventies op basis van intermenselijke interactie.

Aandacht

Wanneer dat echter nog niet zo is, dan is er werk aan de winkel. Uit onderzoek is gebleken dat het veranderen van een stijl van leidinggeven het soort missie is met zeer geringe kans van slagen. Zoals vaker bieden oude wijsheden houvast. ´Iedere reis begint met een eerste stap´. Ooit las ik de metafoor van het ‘onderwijzerslijstje’. Het lijstje dat de leraar op de basisschool hanteerde met de namen van zijn leerlingen. Bij iedere naam stonden 1 of 2 aantekeningen. Punten die belangrijk waren voor de ontwikkeling van dat specifieke kind. Aandachtspunten waar de onderwijzer zich die week op wilde richten.

Lees het gerust nog eens na in de The One Minute Manager. Het zou tot ongekende resultaten leiden wanneer we betrokkenheid bij individuele teamleden op dezelfde wijze zouden inrichten. Wanneer we, net als die onderwijzer, op de maandagochtend die ene minuut per persoon zouden investeren in het maken van zo’n lijstje.Vond u dit interessant? Deel het met anderen!